TANGO ORKEST WORKSHOPS FRANKRIJK 1 - 8 augustus | 8 - 15 augustus

Welkom op de pagina van de Tango Orkest Workshop in Frankrijk

Na wederom een succesvolle week in de zomer van 2019, waar een vast tango orkest uit is voortgekomen, komt de reprise er weer langzaam aan. Dankzij een strict beleid van L'Huy Préau om een veilige omgeving te kunnen realiseren, is het mogelijk om een volle week lekker tango te spelen op een prachtige plek in de Bourgogne. Verderop kun je meer lezen over de maatregelen.
Voor ons geldt dat we zoveel mogelijk buiten gaan repeteren.
Het is een groot landgoed, en daarbij is er een ruime zaal tot onze beschikking voor als het weer omslaat. In een omgeving als Preau is (buiten) musiceren een feest!
Er is een beperkt aantal plekken, dus wacht niet te lang met inschrijven.
Ik kijk er naar uit om samen met jullie een leerzame en inspirerende week te hebben!

TANGO-ORKEST
Argentijnse tango spelen betekent dat je een vleugje Napolitaanse romantiek mengt met een opzwepende Poolse wals, een kokette Franse musette en een losheupig Cubaans ritme. Tango is met andere woorden een samensmelting van veel verschillende muzikale genres.

Tango bestaat uit drie verschillende basisritmes; de tango (4/4), de wals (3/4) en de milonga (2/4). Deze ritmes zijn te herleiden uit bovenstaande genres, maar hebben een geheel eigen interpretatie gekregen. Tijdens de tangoweek leer je die spelenderwijs herkennen en toepassen in het orkest.

Argentijnse tango kun je solo spelen, maar is bij uitstek muziek om samen te spelen. Elk instrument krijgt binnen het orkest de ruimte om te begeleiden en om de melodie te spelen aan de hand van arrangementen die gemaakt worden door docent Kay Sleking. Daarbij houdt hij rekening met verschillende niveaus binnen het orkest.

De arrangementen voor het tango orkest zijn zo gemaakt dat je vrijwel altijd mee kunt komen. Mocht een partij toch te moeilijk of te makkelijk zijn is daar altijd wat aan veranderen.
De partijen ontvang je uiterlijk twee weken voor de cursus begint.

INSTRUMENTEN
De instrumenten die kunnen deelnemen aan het orkest zijn; strijkers, bandoneon, accordeon, gitaar, piano* en contrabas.
Mocht jouw instrument er niet bij staan, en je wilt toch meedoen, neem dan contact op.

*Er is geen piano aanwezig, dus breng je eigen e-piano mee.

PROGRAMMA
Elke dag repeteren we een nieuw stuk en herhalen we het al ingestudeerde repertoire.

Om dit op een verantwoorde wijze te doen, zal ik het tango orkest opdelen in twee groepen van maximaal 5 personen, zodat we op gepaste afstand van elkaar kunnen zitten of staan.  Elke groep heeft twee repetities op een dag, een in de ochtend en een in de middag. Naast de vaste repetities kun je uiteraard zolang samenspelen als je wilt, want er is plek genoeg buiten.

De workshop van 1 tot 8 augustus is in samenwerking met de tangodans cursus van Tangotalks. Een combinatie van beide cursussen is mogelijk, mits het binnen de huidige veiligheidsmaatregelen valt. Als je meer wilt weten, neem dan contact op met Tangotalks.

Bijna elke avond is er een milonga (tangodansavond) waarbij het tango-orkest de ingestudeerde nummers die goed gaan uitvoeren voor de dansers.

ERVARING
Week 1 tot 8 augustus
De week van 1 tot 8 is bedoeld voor basis niveau tot (semi) gevorderde musici. Het repertoire dat we gaan spelen bestaat uit verschillende niveaus binnen het orkest. Als absolute beginner zul je achter de feiten aanlopen, en daar ga niet voor op vakantie toch? Maar beheers je jouw instrument op basis niveau, speel je alleen akkoorden of juist alleen van noten of tabulatuur, dan krijg je een aangepaste partij. Er is geen tijd voor priveles, maar je kunt een hoop leren van je medecursist.Om in het tango orkest te spelen hoef je geen ervaring te hebben met tango of orkestspel.

Week 8 tot 15 augustus
Deze week is bedoeld voor vergevorderd en professioneel niveau. Ook voor conservatorium studenten is dit een zeer geschikte week. Aan het eind van de week is er een presentatie op Preau. Voor Corona stond er een concert gepland in St.Léger de Fougeret, maar dat is helaas afgelast. Misschien komt er een andere gelegenheid voor in de plaats, maar daarover later meer.

Mocht je als vergevorderde of professionele musicus niet in deze tweede week kunnen, dan kun je misschien ook komen  in de week van 1 tot 8 augustus. Omdat de groepen opgedeeld worden, is er wellicht de mogelijkheid om rekening te houden met het niveau. 

CORONA MAATREGELEN

Om ieders verblijf veilig te kunnen aanbieden heeft Preau een aantal maatregelen opgesteld samenhangend met de adviezen en regels vanuit de overheid.

Deze maatregelen betreffen de volgende onderwerpen:

  • Social distancing tijdens cursussen en buiten de cursussen, waarbij we onze maximale bezetting hebben verlaagd
  • Twee- of meerpersoonskamers en tenten worden alleen verhuurd aan mensen die ook samen reizen
  • Hygiëne gewoontes met betrekking tot handen wassen, gebruik sanitair e.d.
  • Een groepsapp per cursus om snel te kunnen communiceren in geval van ziekte of ongevallen
  • Verspreid (in tijd en ruimte) gebruik maken van restaurant en terrassen

Uitgebreide informatie kun je hier lezen.

DOCENT
Kay Sleking heeft klassiek gitaar gestudeerd aan het Amsterdams en Rotterdams conservatorium en heeft een master gedaan in Argentijnse tango. Naast gitaar speelt hij contrabas en bandoneon. Als docent aan CODARTS leidt hij orkesten, ensembles en geeft hij hoofdvakles gitaar. Kay geeft workshops en masterclasses en heeft een lange ervaring in het geven van zomercursussen aan orkest en ensemble voor (semi) gevorderde en professionele musici.

Hij treedt op met verschillende formaties in binnen en buitenland en hij heeft verscheidene albums opgenomen. Kay heeft het TangoJazz Orchestra El Elegante opgericht, een groot orkest waarin beide stijlen samen komen, waar hij regelmatig mee optreedt. Met zangeres Sieta Keizer vormt hij een duo, waarbij hij zowel gitaar als bandoneon speelt in het theaterconcert Spiegelingen – Nederlandse en Friese Poëzie & Argentijnse Tango.

LOKATIE
L'Huy Préau is een idyllisch landgoedje en ligt, ver van doorgaande wegen, verscholen in het landschap en aan de rand van de Morvan op ongeveer acht uur rijden van Utrecht. L'Huy Préau is een ideale plek voor uw creatieve vakantie in Frankrijk. Het verblijf op l'Huy Préau is volpension. In het intieme restaurant staat 's ochtends een uitgebreid ontbijt klaar, later op de dag een overvloedige lunch en 's avonds een driegangendiner. Het eten is vegetarisch. Klik hier voor de site.

INSCHRIJVEN EN KOSTEN
Voor de workshops kun je je inschrijven via info@kaysleking.com
Workshop 1 bedraagt €275 en workshop 2 bedraagt €350. De kosten voor verblijf en eten kun je hier vinden.
Neem contact op als je vragen hebt over de cursus, een ander instrument speelt dan aangegeven, of twijfelt of je wel het juiste niveau hebt om deel te nemen.
Het boeken van een plekje inclusief volpension in L’Hyu Preau loopt via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl

Hopelijk tot ziens in Frankrijk!