Welkom op de pagina van de Tango Orkest Cursus in Préau, Frankrijk

Na een succesvolle week in de zomer van 2019, waar een vast tango orkest uit is voortgekomen, en de onverwachte doorgang van de mooie weken in 2020 beginnen de cursusweken van 2021 weer binnenkort. Dankzij een strict beleid van L'Huy Préau om een veilige omgeving te kunnen realiseren, is het mogelijk om een volle week tango te spelen op een prachtige plek in de Bourgogne. Verderop kun je meer lezen over de maatregelen.
De ruimte waarin wij repeteren is ruim en goed geventileerd, en een gedeelte van de repetities vindt buiten plaats.
In een omgeving als Preau is (buiten) musiceren een feest!

Het beloven weer inspirerende weken te worden!

TANGO-ORKEST
Argentijnse tango spelen betekent dat je een vleugje Napolitaanse romantiek mengt met een opzwepende Poolse wals, een kokette Franse musette en een losheupig Cubaans ritme. Tango is met andere woorden een samensmelting van veel verschillende muzikale genres.

Tango bestaat uit drie verschillende basisritmes; de tango (4/4), de wals (3/4) en de milonga (2/4). Deze ritmes zijn te herleiden uit bovenstaande genres, maar hebben een geheel eigen interpretatie gekregen. Tijdens de tangoweek leer je die spelenderwijs herkennen en toepassen in het orkest.

Argentijnse tango kun je solo spelen, maar is bij uitstek muziek om samen te spelen. Elk instrument krijgt binnen het orkest de ruimte om te begeleiden en om de melodie te spelen aan de hand van arrangementen die gemaakt worden door docent Kay Sleking. Daarbij houdt hij rekening met verschillende niveaus binnen het orkest.

De arrangementen voor het tango orkest zijn zo gemaakt dat je vrijwel altijd mee kunt komen. Mocht een partij toch te moeilijk of te makkelijk zijn is daar altijd wat aan veranderen.
De partijen ontvang je uiterlijk twee weken voor de cursus begint.

INSTRUMENTEN
De instrumenten die kunnen deelnemen aan het orkest zijn; strijkers, bandoneon, accordeon, gitaar, piano* en contrabas.
Mocht jouw instrument er niet bij staan, en je wilt toch meedoen, neem dan contact op.

*Er is een e-piano aanwezig.

PROGRAMMA
Elke dag repeteren we een nieuw stuk en herhalen we het al ingestudeerde repertoire.
De repetities zijn vijf uur per dag, opgedeeld in twee tijdslots; van 10 tot 12:30 en van 14 tot 16:30.
Woensdag is een vrije dag, zodat je erop uit kan trekken naar kastelen, dorpjes of een lange wandeling kunt maken.
Naast de repetities kun je uiteraard zelf nog (samen)spelen.

Er is genoeg ruimte om op gepaste afstand van elkaar te zitten.

De cursus van 31 juli tot 7 augustus is in samenwerking met de tangodans cursus van Tangotalks. Een combinatie van beide cursussen is mogelijk, mits het binnen de huidige veiligheidsmaatregelen valt. Als je meer wilt weten, neem dan contact op met Tangotalks.

Tijdens deze cursus is er elke avond een milonga (tangodansavond) waarbij het tango-orkest de ingestudeerde nummers zal uitvoeren voor de dansers.

ERVARING
Week 31 juli tot 7 augustus
Deze week is bedoeld voor basis niveau tot (semi) gevorderde musici. Het repertoire dat we gaan spelen bestaat uit verschillende niveaus binnen het orkest. Als absolute beginner zul je achter de feiten aanlopen, en daar ga niet voor op vakantie toch? Maar beheers je jouw instrument op basis niveau, speel je alleen akkoorden of juist alleen van noten of tabulatuur, dan krijg je een aangepaste partij. Er is geen tijd voor priveles, maar je kunt een hoop leren van je medecursist. Om in het tango orkest te spelen hoef je geen ervaring te hebben met tango of orkestspel.

Week 7 tot 14 augustus
Deze week is bedoeld voor (semi) gevorderd en professioneel niveau. Ook voor conservatorium studenten is dit een zeer geschikte week. Op donderdag 12 augustus geven wij een concert in het plaatsje Château Chinon en op vrijdag 13 augustus in Préau.
Als je graag wilt meedoen, maar niet zeker weet of je qua niveau mee kunt doen aan deze week, neem dan contact op om te overleggen.

Mocht je als gevorderde of professionele musicus niet in deze tweede week kunnen, dan kun je ook komen in de week van 31 tot 7 augustus. De partijen binnen het orkest worden gemaakt naar ieders niveau, van basis tot virtuoos. De ervaring van de afgelopen jaren is dat de niveau verschillen geen belemmering zijn, mits de partijen goed zijn opgedeeld.

CORONA MAATREGELEN

Om ieders verblijf veilig te kunnen aanbieden heeft Preau een aantal maatregelen opgesteld samenhangend met de adviezen en regels vanuit de overheid.

Deze maatregelen betreffen de volgende onderwerpen:

  • Social distancing tijdens cursussen en buiten de cursussen, waarbij we onze maximale bezetting hebben verlaagd
  • Twee- of meerpersoonskamers en tenten worden alleen verhuurd aan mensen die ook samen reizen
  • Hygiëne gewoontes met betrekking tot handen wassen, gebruik sanitair e.d.
  • Een groepsapp per cursus om snel te kunnen communiceren in geval van ziekte of ongevallen
  • Verspreid (in tijd en ruimte) gebruik maken van restaurant en terrassen

Uitgebreide informatie kun je hier lezen.

DOCENT
Kay Sleking heeft klassiek gitaar gestudeerd aan het Amsterdams en Rotterdams conservatorium en heeft een master gedaan in Argentijnse tango. Naast gitaar speelt hij contrabas en bandoneon. Als docent aan CODARTS heeft hij orkesten en ensembles geleid en hoofdvakles gitaar gegeven. Kay geeft workshops en masterclasses en heeft een lange ervaring in het geven van zomercursussen aan orkest en ensemble voor (semi) gevorderde en professionele musici.

Afgelopen zomer heeft Kay opgetreden op het Prinsengrachtconcert in de tuin van Hotel Pulitzer, dat live is uitgezonden.

Hij treedt op met verschillende formaties in binnen en buitenland en hij heeft verscheidene albums opgenomen. Kay heeft het TangoJazz Orchestra El Elegante opgericht, een groot orkest waarin beide stijlen samen komen, waar hij regelmatig mee optreedt. Met zangeres Sieta Keizer vormt hij een duo, waarbij hij zowel gitaar als bandoneon speelt in het theaterconcert Spiegelingen – Nederlandse en Friese Poëzie & Argentijnse Tango.

www.kaysleking.com

LOCATIE
L'Huy Préau is een idyllisch landgoedje en ligt, ver van doorgaande wegen, verscholen in het landschap en aan de rand van de Morvan op ongeveer acht uur rijden van Utrecht. L'Huy Préau is een ideale plek voor uw creatieve vakantie in Frankrijk. Het verblijf op l'Huy Préau is volpension. In het intieme restaurant staat 's ochtends een uitgebreid ontbijt klaar, later op de dag een overvloedige lunch en 's avonds een driegangendiner. Het eten is vegetarisch. Klik hier voor de site.

INSCHRIJVEN EN KOSTEN
Voor de workshops kun je je inschrijven via info@kaysleking.com.
Het boeken van een plekje inclusief volpension in L’Hyu Preau loopt via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl
Workshop 1 bedraagt €325 en workshop 2 bedraagt €350. De kosten voor verblijf en eten kun je hier vinden.
Neem contact op als je vragen hebt over de cursus, een ander instrument speelt dan aangegeven, of twijfelt of je wel het juiste niveau hebt om deel te nemen.

Workshop 1 is bijna vol. In workshop 2 is voorlopig nog genoeg plek, ook voor semi gevorderde musici. 

Hopelijk tot ziens in Frankrijk!

 

Bekijk de foto's van Preau voor een impressie via deze link

De foto's hieronder geven een impressie van de workshops.