TANGO ORKEST CURSUS

Wil je tango spelen in een orkest, dan kan je tweewekelijks meespelen in Amsterdam en/of een intensieve cursusweek volgen in augustus in Frankrijk (scroll naar beneden voor info over de cursus in Frankrijk).
Argentijnse tango spelen betekent dat je een vleugje Napolitaanse romantiek mengt met een opzwepende Poolse wals, een kokette Franse musette en een losheupig Cubaans ritme. Tango is met andere woorden een samensmelting van veel verschillende muzikale genres.

Argentijnse tango kun je solo spelen, maar is bij uitstek muziek om samen te spelen. Samen creëer je de indrukwekkende sound van de Big Band in Argentijnse tango, het Orquesta Tipica.

AMSTERDAM

Kay's Tango Orkest, bestaande uit bandoneon, accordeon, strijkers, piano en bas speelt het repertoire uit de Epoca D'oro, de gouden tijd van de tango en nieuwe composities.

De repetities vinden tweewekelijks plaats van 11:30 tot 14:30 in de ruime zaal met vleugel van Studio de Wit, Amsterdam-West.
De data in 2023 zijn: 15 - 22 januari, 12 - 26 februari, 12 maart, 16- 30 april, 14 mei, 4 - 18 juni.

In het orkest is er ook plek voor (bas)klarinet en fagot.
Wil je meespelen, neem dan contact op via mail of whatsapp.

PREAU - FRANKRIJK

Je wilt tango spelen en het liefst onafgebroken. ‘s Ochtends aanschuiven in het orkest en geen andere zaken dan muziek maken. Dat kan! De tango orkest cursus in Preau is er helemaal op gericht om boven jezelf uit te stijgen, een of twee weken lang musiceren als een tango prof.

De week van 29 juli tot 5 augustus 2023, is voor (semi) gevorderde musici.

De week van 5 tot 12 augustus is voor mega-gevorderde en professionele musici. Deze week is samen met tangodansschool Tango Talks, waardoor er een leuke mix is van musici en dansers.

Tegelijkertijd geeft Sieta Keizer samen met een collega de masterclass/workshop 'De kunst van het zingen', bedoeld voor zangers die hun kracht en zelfvertrouwen willen vergroten bij een optreden/auditie.

PROGRAMMA
Elke dag repeteren we een nieuw stuk en herhalen we het al ingestudeerde repertoire.
We repeteren vijf uur op een dag, opgedeeld in tutti repetities en sectie repetities.
Woensdag is een vrije dag, zodat je erop uit kan trekken naar kastelen, dorpjes of een lange wandeling kunt maken.
Naast de repetities kun je uiteraard zelf nog (samen)spelen.
De arrangementen voor het tango orkest zijn zo gemaakt dat je vrijwel altijd mee kunt komen. Mocht een partij toch te moeilijk of te makkelijk zijn is daar altijd wat aan veranderen.
De partijen ontvang je vier weken voor de cursus begint.

Lees het verslag van de cursusweken in augustus 2022 onderaan de pagina.

ERVARING
Week 29 juli tot 5 augustus
Deze week is bedoeld voor (semi) gevorderde musici. Het repertoire dat we gaan spelen bestaat uit verschillende niveaus binnen het orkest. Speel je alleen akkoorden of juist alleen van noten of tabulatuur, dan krijg je een aangepaste partij. Er is geen tijd voor priveles, maar je kunt een hoop leren van je medecursist. Om in het tango orkest te spelen hoef je geen ervaring te hebben met tango of orkestspel.

Week 5 tot 12 augustus
Deze week is bedoeld voor gevorderd en professioneel niveau. Ook voor conservatorium studenten is dit een zeer geschikte week. Gedurende de week zullen we een aantal concerten geven, waaronder op het Accordeon Festival in Luzy.
Als je graag wilt meedoen, maar niet zeker weet of je qua niveau mee kunt doen aan deze week, neem dan contact op om te overleggen.

Mocht je niet in deze tweede week kunnen, dan kun je ook komen in de week van 29 juli tot 5 augustus. De partijen binnen het orkest worden gemaakt naar ieders niveau, van begeleider tot virtuoos. De ervaring van de afgelopen jaren is dat de niveau verschillen geen belemmering zijn, mits de partijen goed zijn opgedeeld.

INSTRUMENTEN
De instrumenten die kunnen deelnemen aan het orkest zijn; strijkers, bandoneon, accordeon, gitaar, piano en contrabas.
Mocht jouw instrument er niet bij staan, en je wilt toch meedoen, neem dan contact op.

WAT ZEGGEN DE CURSISTEN?
Drie weken heb ik meegedaan aan de tango cursus van Kay Sleking in Préau. Ik behoor niet tot de beste strijkers, maar heb me er toch altijd enorm op mijn gemak gevoeld. Daar zijn een paar redenen voor. Laat ik beginnen bij Kay. Het plezier van muziek maken wordt, vind ik , primair door hem bepaald en pas daarna door de muziek. Maar ook die is geweldig en afwisselend. Op en top tango. De mensen met wie je speelt, willen je helpen. Een streek voorstel is een voorstel. Samen extra oefenen wil iedereen. Maar ook bij de maaltijden is het gezellig en super Frans. Het waren heerlijke fantastische weken met als toetje enkele malen per week een leuk optreden.
Gee van Enst, 77 - altviool

Voor muziekliefhebbers en vooral tango een unieke ervaring. Je kan echt de hele dag onbezorgd  met de muziek bezig zijn want de verzorging is top. Verder heb ook hele fijne contacten gemaakt.
Ria de Jong - accordeon

Een heerlijke vakantie in Frankrijk met zon en natuur, gezond en lekker eten verzorgd en ... tango muziek en dansen. Is er iets mooiers denkbaar? Kay Sleking heeft zoveel kennis van hoe samen te spelen, hoe tango te laten klinken. Voor mij was het de eerste keer in orkest spelen, een echte ontdekking. Na de vakantie gingen we zelfs door met repeteren en af en toe optreden. Echt een super aanrader.
Gerard - gitaar

Heerlijk kennisgemaakt met een voor mij nieuw muzikaal genre. Gezellige sfeer, leuke groep mensen en ontspannen manier van werken. Bijzonder vond ik dat Kay vooraf fraaie arrangementen had gemaakt, speciaal voor deze groep. Sommige waren voor mij iets te uitdagend, maar dan viel er in overleg met hem een mouw aan te passen. Veel geleerd en veel genoten!
Johan - gitaar

DOCENT
Kay Sleking heeft klassiek gitaar gestudeerd aan het Amsterdams en Rotterdams conservatorium en heeft een master gedaan in Argentijnse tango. Naast gitaar speelt hij contrabas en bandoneon. Als docent aan CODARTS heeft hij twintig jaar lang orkesten en ensembles geleid, hoofdvakles gitaar en theorieles gegeven. Kay geeft workshops en masterclasses en heeft een lange ervaring in het geven van zomercursussen aan orkest en ensemble voor (semi) gevorderde en professionele musici.

Een mooi uitstapje tijdens Covid in 2020 was zijn optreden tijdens het Prinsengrachtconcert 2020 samen met de solo trombonist van het Concertgebouworkest, Jörgen van Rijen.

Hij treedt op met verschillende formaties in binnen en buitenland en hij heeft verscheidene albums opgenomen. Kay heeft het TangoJazz Orchestra El Elegante opgericht, een groot orkest waarin beide stijlen samen komen. Met zangeres Sieta Keizer vormt hij een duo, waarbij hij zowel gitaar als bandoneon speelt in het theaterconcert Spiegelingen – Nederlandse en Friese Poëzie & Argentijnse Tango.

 

 

Hij speelt al decennia lang samen met Victor Hugo Villena in verschillende samenstellingen, van duo tot orkest. De speelsheid en het gemak waarmee traditionele tango's worden omgebogen naar deze tijd, in combinatie met hedendaagse composities maakt het concert een ware ontdekkingstocht voor zowel 'tango experts' als liefhebbers.

Meer informatie over Kay is te vinden op www.kaysleking.com.

Valdarno by Villena & Sleking

Composition by Adrian Politi

MISSIE
In 2010 ben ik begonnen met het geven van zomercursussen in Frankrijk aan orkest en ensemble voor (semi) gevorderde en professionele musici. Ik zie in iedere cursist de groeimogelijkheden en mijn missie is om dit talent verder te ontwikkelen tijdens de cursusweek. Gedurende de week wordt er op steeds hoger niveau gemusiceerd en samengespeeld, met aan het einde van de cursus een optreden. Iedereen heeft het onderste uit de kan gehaald en als een echt team samengewerkt. Je kunt je voorstellen dat dit inspirerende weken voor zowel de cursisten als voor mij zijn. 

LOCATIE
L'Huy Préau is een idyllisch landgoedje en ligt, ver van doorgaande wegen, verscholen in het landschap en aan de rand van de Morvan op ongeveer acht uur rijden van Utrecht. L'Huy Préau is een ideale plek voor uw creatieve vakantie in Frankrijk. Het verblijf op l'Huy Préau is volpension. In het intieme restaurant staat 's ochtends een uitgebreid ontbijt klaar, later op de dag een overvloedige lunch en 's avonds een driegangendiner. Het eten is vegetarisch. Klik hier voor de site.

INSCHRIJVEN EN KOSTEN
Voor de workshops kun je je inschrijven via info@kaysleking.com.
Het boeken van een plekje inclusief volpension in L’Hyu Preau loopt via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl
De cursussen bedragen €350. Zit je krap bij kas en wil je toch graag meedoen, neem dan contact met mij op. De kosten voor verblijf en eten kun je hier vinden.
Neem contact op als je vragen hebt over de cursus, een ander instrument speelt dan aangegeven, of twijfelt of je wel het juiste niveau hebt om deel te nemen.

Wees er tijdig bij want er is een beperkt aantal plekken.

Hopelijk tot ziens in Frankrijk!

VERSLAG TANGO CURSUSWEKEN 2022

Ze zitten weer in de pocket, twee fantastische orkestweken met supergemotiveerde musici.
De voorpret begint al zo’n drie maanden voor aanvang met het uitzoeken van het repertoire en het maken van de arrangementen. Mijn missie is om iedereen naar een hoger niveau van musiceren en samenspelen te brengen volgens de snelkookpan methode. Elke dag sharp tien uur beginnen tot half vijf, want dan is het borreltijd. Zelfs na een intensieve dag hoor je flarden muziek van musici die s’avonds nog samen spelen.

Bekijk nog meer foto's van Preau voor een impressie via deze link.