TANGO ORKEST CURSUS

Argentijnse tango spelen betekent dat je een vleugje Napolitaanse romantiek mengt met een opzwepende Poolse wals, een kokette Franse musette en een losheupig Cubaans ritme. Tango is met andere woorden een samensmelting van veel verschillende muzikale genres.
Tango bestaat uit drie verschillende basisritmes; de tango (4/4), de wals (3/4) en de milonga (2/4). Deze ritmes zijn te herleiden uit bovenstaande genres, maar hebben een geheel eigen interpretatie gekregen. Tijdens de tango orkest cursussen leer je die spelenderwijs herkennen en toepassen in het orkest.
Argentijnse tango kun je solo spelen, maar is bij uitstek muziek om samen te spelen.
Het orkest bestaat uit verschillende secties; de bandoneon/accordeon sectie, de strijkers sectie en de ritme sectie (piano en contrabas). Deze secties zijn weer onderverdeeld in een eerste, tweede, derde en soms vierde partij, waar je naar gelang jouw niveau en wens wordt ingedeeld.
Samen creëer je de indrukwekkende sound van de Big Band in Argentijnse tango, het Orquesta Tipica.

AMSTERDAM

Kay's Tango Orkest, bestaande uit bandoneon, accordeon, strijkers, piano en bas speelt het repertoire uit de Epoca D'oro, de gouden tijd van de tango en nieuwe composities.

De repetities vinden tweewekelijks plaats van 11:30 tot 14:00 in de ruime zaal met vleugel van Studio de Wit, Amsterdam-West.

In het orkest is er op het moment plek voor gevorderde/professionele strijkers, (bas)klarinet en fagot.

Speel je piano, contrabas of bandoneon, neem dan contact op, want naast het orkest zijn er ook ensembles mogelijk.

Voor informatie over de data en de cursuskosten stuur een mail of whatsapp.

PREAU - FRANKRIJK

Twee weken tango op lichtsnelheid.

Je wilt tango spelen en het liefst onafgebroken. ‘s Ochtends aanschuiven in het orkest en geen andere zaken dan muziek maken. Dat kan! De tango orkest cursus in Preau is er helemaal op gericht om boven jezelf uit te stijgen, een of twee weken lang musiceren als een tango prof.

De week van 6 tot 13 augustus, is voor (semi) gevorderde musici. Deze week is samen met tangodansschool Tango Talks, waardoor er een leuke mix is van musici en dansers. We zullen dan ook zeker een avond spelen op de milonga.
De week van 13 tot 20 augustus is voor gevorderde en professionele musici, met een concert in Château Chinon en een slotconcert in Église Saint Léger.

Op het repertoire staat o.a. een deel van de opera Maria de Buenos Aires van Astor Piazzolla, waarbij zangers deelnemen van de gelijklopende masterclass ‘De kunst van zingen’. Deze masterclass wordt gegeven door van Sieta Keizer en Mirjam Venema, en is bedoeld voor zangers die hun kracht en zelfvertrouwen willen vergroten bij een optreden/auditie.

PREAU - FRANKRIJK

PROGRAMMA
Elke dag repeteren we een nieuw stuk en herhalen we het al ingestudeerde repertoire.
We repeteren vijf uur op een dag, opgedeeld in tutti repetities en sectie repetities.
Woensdag is een vrije dag, zodat je erop uit kan trekken naar kastelen, dorpjes of een lange wandeling kunt maken.
Naast de repetities kun je uiteraard zelf nog (samen)spelen.
De arrangementen voor het tango orkest zijn zo gemaakt dat je vrijwel altijd mee kunt komen. Mocht een partij toch te moeilijk of te makkelijk zijn is daar altijd wat aan veranderen.
De partijen ontvang je uiterlijk twee weken voor de cursus begint.

Er wordt genoeg ruimte gecreëerd om op gepaste afstand van elkaar te zitten.

De cursus van 6 augustus tot 13 augustus is in samenwerking met de tangodans cursus van Tangotalks. Een combinatie van beide cursussen is mogelijk, mits het binnen de huidige veiligheidsmaatregelen valt. Als je meer wilt weten, neem dan contact op met Tangotalks.

Tijdens deze cursus is er elke avond een milonga (tangodansavond) waarbij het tango-orkest zeker een keer de ingestudeerde nummers zal uitvoeren voor de dansers.

ERVARING
Week 6 tot 13 augustus
Deze week is bedoeld voor basis niveau tot (semi) gevorderde musici. Het repertoire dat we gaan spelen bestaat uit verschillende niveaus binnen het orkest. Als absolute beginner zul je achter de feiten aanlopen, en daar ga niet voor op vakantie toch? Maar beheers je jouw instrument op basis niveau, speel je alleen akkoorden of juist alleen van noten of tabulatuur, dan krijg je een aangepaste partij. Er is geen tijd voor priveles, maar je kunt een hoop leren van je medecursist. Om in het tango orkest te spelen hoef je geen ervaring te hebben met tango of orkestspel.

Week 13 tot 20 augustus
Deze week is bedoeld voor gevorderd en professioneel niveau. Ook voor conservatorium studenten is dit een zeer geschikte week. Op donderdag 18 augustus geven wij een concert in het plaatsje Château Chinon, vrijdag 19 augustus in Préau en zaterdag 20 augustus in de kerk van Fougeret.
Als je graag wilt meedoen, maar niet zeker weet of je qua niveau mee kunt doen aan deze week, neem dan contact op om te overleggen.

Mocht je als gevorderde of professionele musicus niet in deze tweede week kunnen, dan kun je ook komen in de week van 6 tot 13 augustus. De partijen binnen het orkest worden gemaakt naar ieders niveau, van basis tot virtuoos. De ervaring van de afgelopen jaren is dat de niveau verschillen geen belemmering zijn, mits de partijen goed zijn opgedeeld.

INSTRUMENTEN
De instrumenten die kunnen deelnemen aan het orkest zijn; strijkers, bandoneon, accordeon, gitaar, piano* en contrabas.
Mocht jouw instrument er niet bij staan, en je wilt toch meedoen, neem dan contact op.

*Er is een e-piano aanwezig.

DOCENT
Kay Sleking heeft klassiek gitaar gestudeerd aan het Amsterdams en Rotterdams conservatorium en heeft een master gedaan in Argentijnse tango. Naast gitaar speelt hij contrabas en bandoneon. Als docent aan CODARTS heeft hij twintig jaar lang orkesten en ensembles geleid, hoofdvakles gitaar en theorieles gegeven. Kay geeft workshops en masterclasses en heeft een lange ervaring in het geven van zomercursussen aan orkest en ensemble voor (semi) gevorderde en professionele musici.

Een mooi uitstapje tijdens Covid in 2020 was zijn optreden tijdens het Prinsengrachtconcert 2020 samen met de solo trombonist van het Concertgebouworkest, Jörgen van Rijen.

Hij treedt op met verschillende formaties in binnen en buitenland en hij heeft verscheidene albums opgenomen. Kay heeft het TangoJazz Orchestra El Elegante opgericht, een groot orkest waarin beide stijlen samen komen. Met zangeres Sieta Keizer vormt hij een duo, waarbij hij zowel gitaar als bandoneon speelt in het theaterconcert Spiegelingen – Nederlandse en Friese Poëzie & Argentijnse Tango.

 

 

Hij speelt al decennia lang samen met Victor Hugo Villena in verschillende samenstellingen, van duo tot orkest. De speelsheid en het gemak waarmee traditionele tango's worden omgebogen naar deze tijd, in combinatie met hedendaagse composities maakt het concert een ware ontdekkingstocht voor zowel 'tango experts' als liefhebbers.

Meer informatie over Kay is te vinden op www.kaysleking.com.

Valdarno by Villena & Sleking

Composition by Adrian Politi

MISSIE
In 2010 ben ik begonnen met het geven van zomercursussen in Frankrijk aan orkest en ensemble voor (semi) gevorderde en professionele musici. Ik zie in iedere cursist de groeimogelijkheden en mijn missie is om dit talent verder te ontwikkelen tijdens de cursusweek. Gedurende de week wordt er op steeds hoger niveau gemusiceerd en samengespeeld, met aan het einde van de cursus een optreden. Iedereen heeft het onderste uit de kan gehaald en als een echt team samengewerkt. Je kunt je voorstellen dat dit inspirerende weken voor zowel de cursisten als voor mij zijn. 

LOCATIE
L'Huy Préau is een idyllisch landgoedje en ligt, ver van doorgaande wegen, verscholen in het landschap en aan de rand van de Morvan op ongeveer acht uur rijden van Utrecht. L'Huy Préau is een ideale plek voor uw creatieve vakantie in Frankrijk. Het verblijf op l'Huy Préau is volpension. In het intieme restaurant staat 's ochtends een uitgebreid ontbijt klaar, later op de dag een overvloedige lunch en 's avonds een driegangendiner. Het eten is vegetarisch. Klik hier voor de site.

INSCHRIJVEN EN KOSTEN
Voor de workshops kun je je inschrijven via info@kaysleking.com.
Het boeken van een plekje inclusief volpension in L’Hyu Preau loopt via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl
De cursussen bedragen €350. De kosten voor verblijf en eten kun je hier vinden.
Neem contact op als je vragen hebt over de cursus, een ander instrument speelt dan aangegeven, of twijfelt of je wel het juiste niveau hebt om deel te nemen.

Wees er tijdig bij want er is een beperkt aantal plekken.

Hopelijk tot ziens in Frankrijk!

Bekijk nog meer foto's van Preau voor een impressie via deze link.